אנדומטריוזיס היא חלק מרירית הרחם שבמקום למצוא את דרכה אל מחוץ לגוף בזמן הוסת, היא נשארת בגוף ונצמדת לאיברים סמוכים כמו השחלות, החצוצרות, שלפוחית השתן, עיכול ומקומות נוספים באזור האגן.
כאשר מתרחשים שינויים הורמונלים לקראת ביוץ ווסת, האנדומטריוזיס (כמו הרחם ממנה הגיעה), מגיבה ועל כן גדלה וקטנה בהתאם. התנועתיות הזו שלה עלולה לגרום להתפתחות דלקת ולכאבים עזים.
המאפיינים של האנדומטריוזיס:
כאבים חזקים בזמן מחזור באזור הגב התחתון, הבטן התחתונה, ולעיתים כאבי אגן וכאבים בעת קיום יחסים. יתכנו בחילות ועייפות רבה ושימוש במשככי כאבים.
אבחון רפואי של אנדומטריוזיס מתבצע באמצעות לפרוסקופיה ולקיחת דגימה לאבחון תוך בחינת חלל הבטן ואיברי האגן כדי לדעת היכן נמצאות אנדומטריומות, מה מידת הנזק שלהן ואם אפשר לפתוח אותן.
הטיפול באנדומטריוזיס
הטיפול הראשון ייהיה במשככי כאבים. ניתנות גם גלולות למניעת הריון המדכאות את השינויים ההורמונאליים ובכך מפחיתות את הכאבים. גלולות אלו אינן פתרון למי שמנסה להיכנס להריון כמובן).
במקרים קשים ניתן לבצע ניתוח לפרוסקופי לפתיחת ההידבקויות והסרת האנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס ואי פריון
אנדומטריוזיס יכולה לפגוע בפוריות בכמה דרכים-
סתימה של החצוצרות
פגיעה בשחלות ובייצור הביציות
בעיות ברירית הרחם
הפרשה של חומרים הפוגעים בביציות, בסיכויי ההשרשה ובהתפתחות העובר.
רפלקסולוגיה לטיפול באנדומטריוזיס
הטיפול בראשיתו יהיה סימפטומטי- טיפול בכאבים, נשימה, הורדת סטרס והחדרת חמצן (בזמן כאב הגוף נמצא בסטרס, הנשימות הן קצרות ולא מגיע מספיק חמצן לאיברים הכואבים. כתוצאה מזה הכאב מחמיר. צריך לעצור את המעגל הזה כדי להרגיע את הכאב).
איזון המערכת ההורמונלית כדי להקל הכאבים.
פתיחה הנעה ותנועה של איברי האגן, יצירת תנועה וזרימה כדי לפתוח הידבקויות.
חיזוק המערכת החיסונית כדי לסייע לה לדחות את האנדומטריוזיס.
במידה והמטופלת נמצאת במקביל בתהליך רפואי/ תרופתי יש לעבוד במקביל לטיפול שמקבלת.